Syrop z cebuli to jeden z najstarszych i najprostszych domowych sposobów na przeziębienie, kaszel i ból gardła. Cebula zawiera wiele substancji o działaniu antybakteryjnym, przeciwzapalnym i wzmacniającym odporność. W połączeniu z miodem, cytryną, imbirem lub innymi dodatkami, syrop z cebuli może być skutecznym i smacznym lekarstwem na jesienne i zimowe dolegliwości.
Jakie właściwości ma syrop z cebuli?
Swoje właściwości syrop zawdzięcza takim składnikom jak: glikozyty, związki siarki, glukokininy oraz pektyna. Substancje te mają działanie antybakteryjne. Syrop z cebuli zawiera też duże ilości jodu oraz potasu. Jednak najważniejszą składową syropu są witaminy: C, PP, A, B1, B2 i fitoncydy.
Syrop z cebuli może pomóc w leczeniu takich schorzeń jak:
- kaszel – syrop z cebuli działa wykrztuśnie i łagodzi podrażnione gardło. Może być stosowany zarówno na kaszel suchy, jak i mokry.
- przeziębienie i grypa – syrop z cebuli wspomaga układ odpornościowy i pomaga zwalczać infekcje wirusowe i bakteryjne.
- angina, zapalenie gardła, krtani lub zatok – syrop z cebuli działa przeciwzapalnie i łagodzi ból oraz obrzęk śluzówek.
- trawienie – syrop z cebuli pobudza wydzielanie soków trawiennych i zapobiega zaparciom.
- anemia – syrop z cebuli jest bogaty w żelazo i kwas foliowy, które są niezbędne dla produkcji czerwonych krwinek.
- cholesterol i ciśnienie krwi – syrop z cebuli obniża poziom cholesterolu LDL i podnosi poziom HDL (dobrego). Chroni to przed chorobami serca i miażdżycą. Ponadto, syrop z cebuli rozrzedza krew i zapobiega tworzeniu się zakrzepów.
Jak zrobić syrop z cebuli?
Najprostszym sposobem na przygotowanie syropu z cebuli jest pokrojenie jej na drobne kawałki lub plasterki i posypanie cukrem lub polaniem miodem. Następnie należy odstawić taką mieszankę na kilka godzin lub dni, aż cebula puści sok. Można też zagotować cebulę w wodzie i dodać miód lub cukier po ostudzeniu. Syrop należy przecedzić i przechowywać w lodówce.
Można też urozmaicić smak i działanie syropu dodając inne składniki, takie jak:
- cytryna – dodaje witaminy C, kwasu cytrynowego i kwercetyny, które mają działanie przeciwutleniające, przeciwwirusowe i rozgrzewające.
- imbir – dodaje gingerolu, shogaolu i zingeronu, które mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i pobudzające krążenie.
- czosnek – dodaje alicyny, alliiny i allil disiarczku, które mają działanie antybiotyczne, przeciwwirusowe i wzmacniające odporność.
- goździki – dodają eugenolu, który ma działanie antyseptyczne, przeciwbólowe i rozluźniające mięśnie.
- cynamon – dodaje kumaryny, które mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwcukrzycowe i poprawiające nastrój.
- anyż – dodaje anetolu, który ma działanie wykrztuśnie, przeciwskurczowe i poprawiające trawienie.
- tymianek lub rozmaryn – dodają olejki eteryczne, które mają działanie antyseptyczne, przeciwskurczowe i pobudzające układ nerwowy.
Przykładowy przepis na syrop z cebuli z dodatkami:
- 3 średnie cebule
- 3 łyżki miodu
- sok z 2 cytryn
- 3 cm kawałek imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 10 goździków
- kawałek cynamonu lub łyżeczka cynamonu w proszku
- gwiazdka anyżu
- gałązka tymianku lub rozmarynu
Cebule obrać i pokroić na drobne kawałki. Imbir i czosnek obrać i posiekać. Wszystkie składniki umieścić w garnku i zalać wodą tak, aby je przykryła. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Ostudzić, przecedzić i przełożyć do butelki lub słoika. Przechowywać w lodówce.
Jak stosować syrop z cebuli?
Syrop z cebuli można stosować profilaktycznie lub leczniczo. Zaleca się pić go 2-3 razy dziennie po łyżce lub łyżeczce, w zależności od wieku i potrzeb. Można go też rozcieńczyć w szklance ciepłej wody lub herbaty. Syrop można podawać dzieciom powyżej pierwszego roku życia, ale należy uważać na alergie i nietolerancje niektórych składników. Syrop nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby z chorobami żołądka, nerek, wątroby lub tarczycy oraz osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.
Syrop z cebuli to sprawdzony domowy sposób na przeziębienie i inne dolegliwości. Jest łatwy w przygotowaniu i ma wiele korzystnych właściwości dla zdrowia. Można go urozmaicać dodając inne składniki, które poprawią jego smak i działanie. Syrop można stosować zarówno profilaktycznie, jak i leczniczo, ale należy pamiętać o możliwych przeciwwskazaniach i skutkach ubocznych.