Lato to idealna pora na spożywanie świeżych i soczystych owoców, które nie tylko orzeźwiają i gaszą pragnienie, ale także dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Owoce zawierają witaminy, minerały, błonnik, przeciwutleniacze i fitozwiązki, które wspomagają odporność, ochronę przed chorobami przewlekłymi, trawienie i detoksykację. Jakie letnie owoce są najzdrowsze i dlaczego warto je jeść? Oto nasz ranking TOP 10.
1. Truskawki
Truskawki to prawdziwe bogactwo witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed infekcjami i pomaga w gojeniu ran. Jedna szklanka truskawek pokrywa ponad 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Truskawki mają też niski indeks glikemiczny, więc nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi i są dobre dla cukrzyków. Ponadto truskawki zawierają kwas foliowy, potas, mangan i flawonoidy, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
2. Maliny
Maliny to kolejne czerwone owoce pełne witaminy C i błonnika. Błonnik poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i obniża poziom cholesterolu. Maliny są też bogatym źródłem fitochemikaliów i kwasu elagowego, które hamują rozwój komórek rakowych i bakterii. Maliny mają też właściwości przeciwstarzeniowe, ponieważ chronią skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez promieniowanie UV.
3. Wiśnie
Wiśnie to pyszne letnie owoce o intensywnym smaku i kolorze. Zawierają one polifenole i witaminę C, które mają silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Wiśnie mogą pomóc w walce z bólem stawów, dną moczanową i bezsennością, ponieważ zawierają melatoninę – hormon regulujący rytm dobowy. Wiśnie są też źródłem antocyjanów, które poprawiają pamięć i funkcje poznawcze.
4. Borówki
Borówki to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Mają bardzo wysoką zawartość antocyjanów – barwników roślinnych o działaniu przeciwutleniającym i neuroprotekcyjnym. Antocyjany chronią komórki mózgu przed stresem oksydacyjnym, zapobiegają utracie pamięci i poprawiają nastrój. Borówki są też bogate w witaminę C, K, mangan i błonnik. Pomagają one w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych, chorobom serca i cukrzycy.
5. Arbuz
Arbuz to idealny owoc na upalne dni. Składa się on w 92% z wody, więc doskonale nawadnia organizm i gasi pragnienie. Arbuz jest też niskokaloryczny i niskosodowy, więc nie obciąża układu krążenia. Zawiera on likopen – czerwony barwnik roślinny o właściwościach przeciwutleniających i przeciwnowotworowych. Likopen chroni przed rakiem prostaty, piersi i skóry. Arbuz jest też źródłem witaminy A, C, B6 i potasu.
6. Brzoskwinie
Brzoskwinie to wyjątkowo soczyste i aromatyczne owoce. Są one bogatym źródłem błonnika, witamin i przeciwutleniaczy, które głównie znajdują się w ich skórce. Brzoskwinie mają też dużą zawartość wody i niski indeks glikemiczny, więc sycą i nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Brzoskwinie cechuje wysoka zawartość polifenoli, które zwalczają wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia organizmu.
7. Winogrona
Winogrona to małe, słodkie i chrupiące owoce, które można jeść na wiele sposobów. Można je dodawać do sałatek, deserów, koktajli lub jeść na surowo. Winogrona są bogate w resweratrol – związek roślinny o silnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym. Resweratrol chroni komórki przed uszkodzeniami DNA, hamuje rozwój nowotworów i zapobiega miażdżycy. Winogrona są też źródłem witaminy C, K, B6 i manganu.
8. Jabłka
Jabłka to owoce dostępne przez cały rok, ale najsmaczniejsze są latem, kiedy są świeże i soczyste. Jabłka są znane z powiedzenia “jedno jabłko dziennie odstrasza lekarza”. I nie bez powodu – jabłka mają wiele właściwości prozdrowotnych. Zawierają one pektynę – rodzaj błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, reguluje pracę jelit i wspomaga odchudzanie. Jabłka są też bogate w flawonoidy – związki roślinne o działaniu przeciwzapalnym, przeciwalergicznym i przeciwnowotworowym. Flawonoidy chronią przed chorobami serca, astmą i alergiami.
9. Jagody goji
Jagody goji to owoce pochodzące z Azji, które zyskały popularność jako superfoods – produkty o wyjątkowych właściwościach odżywczych. Jagody goji są bogate w beta-karoten – barwnik roślinny o działaniu przeciwutleniającym i wzmacniającym wzrok. Beta-karoten chroni przed uszkodzeniami siatkówki i zapobiega zaćmie. Jagody goji są też źródłem żelaza, cynku, selenu i witamin C, E i B. Pomagają one w walce z anemią, infekcjami, stresem i zmęczeniem.
10. Jagody acai
Jagody acai to owoce pochodzące z Ameryki Południowej, które również należą do superfoods. Mają one ciemnofioletowy kolor i słodko-kwaśny smak. Są one bardzo bogate w antocyjany – barwniki roślinne o silnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym. Antocyjany chronią przed rakiem jelita grubego, piersi i skóry. Jagody acai są też źródłem błonnika, witaminy A, C, E i kwasów omega-3. Pomagają one w obniżaniu poziomu cholesterolu, poprawianiu funkcji serca i mózgu oraz spalaniu tłuszczu.